Bijna alle beleidsinstrumenten voor toerisme ondersteunen al de uitvoering van maatregelen, acties en/of projecten gericht op de duurzame ontwikkeling van de toeristische sector. Deze trend is versterkt door de goedkeuring van de 2030-agenda, dus de "natuurlijke" evolutie van deze beleidsinstrumenten is het bevorderen van de afstemming ervan op de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN. Aan de ene kant zijn de beleidsinstrumenten nog steeds niet in staat om die afstemming volledig te bereiken op alle niveaus van het bestuur van het toerisme; aan de andere kant worden de initiatieven voor duurzaam toerisme niet gemeten in termen van duurzaamheidsresultaten.
Zelfevaluatie en reflectie zijn hard nodig om de zwakke punten van de huidige beleidsinstrumenten voor toerisme te identificeren met het oog op het vaststellen van actielijnen voor de toekomst. De vraag is niet langer "hoe toerisme duurzamer te maken", maar in plaats daarvan "in hoeverre toerisme daadwerkelijk duurzamer wordt".
TOURISM4SDG zal een 4 jaar durend interregionaal leerproces bevorderen dat gericht is op het verbeteren van de effectiviteit van toeristische beleidsinstrumenten voor het bereiken van SDG's door het opnemen van controlemethodologieën, instrumenten en/of specifieke resultaatindicatoren om duurzaam toerisme te "meten".