Derde lokale stakeholder-bijeenkomst Tourism4SDG

Derde lokale stakeholder-bijeenkomst Tourism4SDG

10 april 2025

Eerste kennismaking met de Parkstadroute

Op 9 april 2025 vond de derde lokale stakeholderbijeenkomst van het Interreg Europe-project Tourism4SDG plaats. Tijdens deze bijeenkomst maakten toeristische ondernemers, ambtenaren en andere betrokkenen uit de regio Parkstad op actieve wijze kennis met de Parkstadroute – een toekomstige toeristische route die op dit moment nog volop in aanleg is. De route is nog niet volledig begaanbaar, maar deze eerste verkenning bood een waardevolle gelegenheid om de potentie ervan samen te ontdekken en vooruit te kijken naar de kansen die het biedt voor de regio.

De Parkstadroute als pilot in Tourism4SDG

Binnen het Interreg Europe-project Tourism4SDG is de Parkstadroute geselecteerd als centrale pilotactie. Deze keuze sluit nauw aan bij een aantal belangrijke ambities in zowel het project als het regionale beleid. Zo is er binnen het huidige beleidsinstrument van Parkstad behoefte aan verbetering op het vlak van duurzaam toerisme, met name door het meetbaar maken van de impact via duurzaamheidsindicatoren. Daarnaast wordt er gestreefd naar een intensievere samenwerking met stakeholders, waaronder overheden, ondernemers en inwoners.

Deze ambities sluiten perfect aan bij de bredere doelstellingen uit het jaarplan van Stadsregio Parkstad, waarin een integrale, gebiedsgerichte benadering centraal staat. De Parkstadroute vervult hierin een verbindende rol. Het betreft een thematische langzaam-verkeer-route die de belangrijkste toeristische DNA-locaties van de regio met elkaar verbindt, en tegelijkertijd de groene gebieden van Parkstad tot één geheel smeedt.

Door deze fysieke verbinding draagt de route bij aan het versterken van de samenhang tussen toeristische hotspots. Tegelijk bevordert het de spreiding van bezoekers in tijd en ruimte, wat bijdraagt aan een duurzamer toerismebeleid. De Parkstadroute fungeert zo als een krachtig instrument om abstracte beleidsdoelen om te zetten in concrete beleving op locatie. Binnen de looptijd van Tourism4SDG wordt de route gebruikt om te testen hoe bezoekersstromen beïnvloed kunnen worden, hoe duurzame ervaringen vorm krijgen, en hoe impact meetbaar wordt gemaakt. De uitkomsten van deze pilot leveren waardevolle inzichten op voor de verdere ontwikkeling van het regioplan This is Parkstad en dragen bij aan de Europese duurzaamheidsagenda voor toerisme.

Fietsend verkennen: Schinnen en Simpelveld als vertrekpunt

De genodigden konden kiezen uit twee startlocaties: Schinnen of Simpelveld. Van daaruit fietsten zij – waar mogelijk – langs delen van het geplande tracé richting Landgraaf. Hoewel de route nog niet geheel voltooid is en op diverse plekken nog bouwwerkzaamheden plaatsvinden, gaf deze gezamenlijke verkenning een eerste indruk van het potentieel van de route en de verbindingen tussen landschap, beleving en ondernemers.

Presentaties en reflectie in Landgraaf

In Landgraaf vond het centrale programma plaats, met een bestuurlijk welkomstwoord en drie presentaties:

    • Guido Schreuders (Provincie Limburg), over de aanleg en status van de Parkstadroute;
    • Maike Aerts (Visit Zuid-Limburg), over het Europese project Tourism4SDG en de rol van de route als pilot;
    • Pascal Gulpen (SnowWorld), over het belang van de route vanuit ondernemersperspectief.

Tijdens een interactieve brainstormsessie ‘Kansen voor de Parkstadroute’ reflecteerden de deelnemers op hun ervaringen en deelden zij ideeën voor toekomstig gebruik en samenwerking.

Toekomstperspectief: opening in 2025

De verwachting is dat de Parkstadroute in september 2025 grotendeels voltooid is en officieel geopend kan worden. Deze stakeholdermeeting vormde een belangrijke voorbereiding op die toekomst. Door nu al samen met publieke en private partners op pad te gaan, wordt gebouwd aan een gedragen en duurzaam toeristisch product dat recht doet aan de kwaliteiten van de regio.