Drie Interreg Europe projecten

In juni 2023 zijn er bij Interreg Europe 146 aanvragen gedaan in het kader van de 2e call tot het indienen van projectvoorstellen. Op 12 december 2023 werd bekend dat 78 projecten voorwaardelijk zijn goedgekeurd en daar zit mooi nieuws voor onze regio bij! Visit Zuid-Limburg is aanvraagpartner is 3 Interreg Europe projecten en kan de komende 4 jaar aan de slag in deze Europese samenwerkingsverbanden. De goedkeuring van deze projecten zorgt voor een bedrag van meer dan € 500.000 aan EFRO-subsidie dat onze regio ten goede komt.

Dit zijn de projecten

TaaS - Tourism as a Service

Dit 4-jarige project richt zich op een 360 graden-aanpak van toerisme. Door middel van het inzetten van onder meer digitale hulpmiddelen wordt ervoor gezorgd dat de behoeften en zorgen van alle belanghebbenden en gebruikers van toerisme worden aangepakt. Visit Zuid-Limburg brengt dit al in de praktijk via de customer journey-aanpak. TaaS richt zich op de verbetering van toerisme-gerelateerde beleidsinstrumenten. Respect voor duurzaamheidsbeginselen, het opleiden van betrokken actoren om verantwoordelijkheid te nemen en effectieve, innovatieve toeristische besluitvorming zijn essentiële kenmerken van TaaS. De uitwisseling van ervaringen zorgt voor innovatie, digitalisering en efficiëntere inzet van kanalen in de verschillende fasen van een reis. Dit kan fungeren als booster, zowel economisch als op het gebied van duurzaamheid.

Looptijd project:

t/m 30 juni 2028.

Projectpartners: 

  1. Centre for Research and Technology Hellas (CERTH) – Thermi, Thessaloniki (Zuid-Egeïsche regio - Griekenland)
  2. Region of South Aegean - Rhodes (Griekenland)
  3. Visit Tampere Ldt - Tampere (Finland)
  4. Region Development Agency of Ljubljana Urban Region - Ljubljana (Slovenië)
  5. City of Fano – Fano (Italië)
  6. Atlantic Technological University - Donegal (Ierland)
  7. City of Stockholm – Stockholm (Zweden)
  8. Visit Zuid-Limburg - Valkenburg a/d Geul (Nederland)
  9. Inter-cummunical Tourist Office Aspres-Thuir - Thuir (Frankrijk)

Tourism4SDG

Het algemene doel van het project is de verbetering van het PI voor toerisme, ongeacht het geografische gebied dat ze bestrijken, om succesvolle initiatieven te worden in het kader van SDG 12.b ("ontwikkelen en implementeren van instrumenten om de effecten van duurzame ontwikkeling voor duurzaam toerisme te monitoren").

Het zal dus gericht zijn op het verbeteren van de effectiviteit van het PI door te verzekeren dat duurzaam toerisme daadwerkelijk wordt bereikt. Partners zullen ervaringen, kennis en praktijken uitwisselen met betrekking tot het monitoren van de resultaten die hun PI (de acties, maatregelen en/of gefinancierde projecten) bereiken met betrekking tot de verbetering van duurzaam toerisme.

Het interregionale leren dat ondersteund wordt door Tourism4SDG zal gericht zijn op het ondersteunen van de PI's van de partners bij het succesvol zijn in termen van duurzaamheid door het verbeteren van hun capaciteit voor het meten van de duurzaamheid van toerisme en op deze manier te verzekeren dat strategische beslissingen over duurzaam toerisme gebaseerd zijn op waardevolle informatie en gegevens.)

Looptijd project:

t/m 30 juni 2028.

Projectpartners: 

  1. Coimbra Region Intermunicipal Community– Coimbra (Portugal)
  2. AIMRD – Laguna de Duero (Spanje)
  3. Lubelskie Voivodeship - Lublin (Polen)
  4. Nyíregyháza Municipality- Nyíregyháza (Hongarije)
  5. Visit Zuid-Limburg – Valkenburg aan de Geul (Nederland)
  6. Communauté d'Agglomération de La Rochelle - La Rochelle (Frankrijk)
  7. Ministry of Economics of the Republic of Latvia – Riga (Letland) 
  8. Tartu County Tourism Foundation – Tartu (Estland)

OpenRegioCulture

Het project is gericht op het verbeteren van de implementatie van regionaal ontwikkelingsbeleid d.m.v. beleidsinstrumenten op het gebied van toegankelijkheid van culturele en natuurlijke locaties voor mensen met speciale behoeften. Het belangrijkste idee achter het project is een gemeenschappelijk begrip en de ontwikkeling van cultuur als een platform voor sociale integratie door het uitwisselen van ervaringen en wederzijds leren. Het project legt de basis voor de implementatie van toegankelijkheid in openbare instellingen, verduidelijkt op beleidsniveau de eerste stappen die genomen moeten worden en basisveranderingen in de praktische benaderingen, van waaruit openbare instellingen met succes toegankelijkheid moeten openen en implementeren. 

De reden hiervoor is dat, zoals we hebben ervaren in onze lokale en regionale activiteiten en ook internationaal informatie hebben verzameld, toegankelijkheidsvereisten die onmiddellijk om "toegankelijkheid" zouden vragen of zelfs universeel ontwerp zouden bevorderen, een abstracte conceptuele tekst blijft met verwijzingen naar de werkelijke acties die moeten worden ondernomen.

Looptijd project:

t/m 30 juni 2028.

Projectpartners: 

  1. CMałopolska Region– Kraków (Polen)
  2. Małopolska Institute of Culture in Krakow – Kraków (Polen)
  3. Maramures County Council - Baia Mare (Romenië)
  4. Hajdú-Bihar County Government - Debrecen (Hongarije)
  5. Perifereia Stereas Elladas (Region of Sterea Ellada) - Lamia (Griekenland)
  6. Collectivity of Corsica – Ajacco (Corisca- Frankrijk)
  7. Visit Zuid-Limburg – Valkenburg aan de Geul (Nederland)
  8. Riga Planning Region– Riga (Letland) 
  9. KulturRegion FrankfurtRheinMain public Ltd– Frankfurt (Duitsland)
  10. KMOP – POLICY CENTER ASBL - Etterbeek (Bruxelles) (België)