Knopen Lopen wandel­netwerk

Nieuw wandelnetwerk in Zuid-Limburg

Er komt een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. Een mijlpaal voor de Provincie Limburg, zestien Zuid-Limburgse gemeenten en Routepunt Visit Zuid-Limburg.

Waarom het nieuwe Knopen-Lopen wandelnetwerk?

Sinds 2017 worden er al gesprekken gevoerd over een eigentijds knopen lopen-wandelnetwerk. Belangrijk omdat wandelen de nummer 1 activiteit van elke toerist in Zuid-Limburg is en ook populair onder inwoners, zeker in Coronatijd. Een gezondere activiteit bestaat niet! Bovendien brengt het nieuwe wandelnetwerk kansen voor ondernemers die langs de route liggen en die wandelaars herbergen. Als laatste biedt het knopen lopen-systeem alle gelegenheid om toeristische spreiding te creëren en heel Zuid-Limburg te bewandelen.

Hoe nu verder?

Op 18 maart 2021 tekenden de zestien Zuid-Limburgse gemeenten in Valkenburg aan de Geul de Zuid-Limburgse Samenwerkingsovereenkomst ‘Knopen Lopen’ voor de aanbesteding van een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. Voor de Zuid-Limburgse inwoner en gast betekent dit dat de gekleurde paaltjesroutes geleidelijk vervangen gaan worden door ‘knopen’ oftewel uniforme nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen. Visit Zuid-Limburg is als projectleider en de grote promoter natuurlijk nauw betrokken bij dit prestigieuze project waarbij Zuid-Limburg in de picture wordt gezet als wandelparadijs van Nederland. Het streven is realisatie in het 2e kwartaal van 2024.

Online event 21 april 2021

Op 21 april 2021 organiseerden wij een online event over het nieuwe Knopen lopen-wandelnetwerk. Wat het is, hoe ondernemers hierop kunnen inspelen en waarom de provincie en gemeenten hier warm voor liepen kunt u nog terugkijken via bovenstaande stream.

Bezoek de inloop­bijeenkomsten Knopen Lopen

Om een gedegen wandelnetwerk te creëren wat zowel voor de inwoners als voor de toeristen aantrekkelijk is kan lokale kennis niet ontbreken en vragen we daarom om uw expertise. Vanuit uw kennis van uw woonplaats, de omgeving of uw bedrijf willen we u vragen mee te kijken naar het concept Knopen-Lopen netwerk. We horen graag van u of we met dit concept optimaal gebruik maken van de wandelmogelijkheden die Zuid-Limburg te bieden heeft.

Tijdens de inloopbijeenkomst kunt u het conceptnetwerk op kaart bekijken en kunt u eventueel uw ideeën aandragen en in gesprek gaan met afgevaardigden van de gemeenten, Visit Zuid-Limburg of de aannemer Folkersma Routing en Sign. Er zal gekeken worden hoe uw aanvullingen matchen, met de ideeën van de opdrachtgever.

Data inloopbijeenkomsten
We nodigen u uit voor de inloopbijeenkomst voor het toekomstige Knopen-Lopen netwerk in Zuid-Limburg. Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten:

 • Inloopbijeenkomst Parkstad:
  Gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal
  Datum en tijdstip: dinsdag 27 juni 2023, tussen 16:00 en 20:00 uur
  Locatie: Slot Schaesberg, Slot Schaesberg-Laan 100 te Landgraaf

 • Inloopbijeenkomst gemeente Valkenburg, Maastricht en Meerssen
  Datum en tijdstip: woensdag 28 juni 2023, tussen 16.00 en 20.00 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis de Stip, Pastoor Dominicus Hexstraat 10 te Meerssen

 • Inloopbijeenkomst Grensmaasvallei:
  Gemeenten Beek, Beekdaelen, Sittard-Geleen en Stein
  Datum en tijdstip: dinsdag 4 juli 2023, tussen 16:00 en 20:00 uur
  Locatie: Sportlandgoed de Haamen, De Haamen 1 te Beek

 • Inloopbijeenkomst Heuvelland:
  Gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals
  Datum en tijdstip: woensdag 5 juli 2023, tussen 16:00 en 20:00 uur
  Locatie: Gulpener BrouwLokaal, Rijksweg 19a te Gulpen


Tijdens bovengenoemde tijdsloten bent u vrij om binnen te lopen en het eerste concept van het Knopen-Lopen netwerk te bewonderen en eventueel uw ideeën in te brengen! Mocht een bepaalde datum u niet schikken maar is dit wel het moment voor de regio van uw interesse. Geen probleem, u bent voor iedere regio op iedere inloopbijeenkomst welkom. Aanmelden is niet nodig.

Zuid-Limburg, een echt wandelparadijs

Het netwerk van naar verwachting 1.800 kilometer zal aangelegd worden in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten en zal nauw aansluiten op de reeds bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener Wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden.

10 redenen voor het Zuid-Limburgs 'Knopen Lopen-wandelnetwerk'

Het knopen lopen-wandelnetwerk - dat in vele toeristische regio’s in Nederland (en België) al geïmplementeerd is - brengt grote voordelen met zich mee:

 1. Gasten kennen het Knopen Lopen van ‘thuis’ en vragen er naar in Zuid-Limburg.
 2. De wandelaar kan eenvoudig een eigen route op maat samenstellen.
 3. Er kunnen grensoverschrijdende connecties met de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek gecreëerd worden.
 4. Ondernemers kunnen heel eenvoudig arrangementen aanbieden.
 5. Eenvoudig digitaal aan te bieden en te promoten.
 6. De consument kan zijn persoonlijke 'wandel-dichtheid' van de route realiseren.
 7. Eenvoudige en nieuwe mogelijkheid tot thematisering.
 8. Steden kunnen beter geëquipeerd worden. Dus laagdrempeliger ook in relatie tot gezondheidsvraagstuk.
 9. De verwildering van informatieborden kan tegen gegaan worden.
 10. Nationaal kan beter aangesloten worden op partners als Wandelnet en de ANWB.