Tweede Study Visit TAAS, Donegal Ierland

Tweede Study Visit TAAS, Donegal Ierland

4 oktober 2024

Kennis en inspiratie tijdens tweede Interreg Europe ontmoeting rondom project TAAS

De tweede van acht study visits in het kader van het Interreg-project TAAS ( Travel As A Service), vond plaats op 18 september 2024 op de Letterkenny Campus van de Atlantic Technological University (ATU) in de regio Donegal, Ierland. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Donegal County Council en de ATU. Tijdens deze tweede Study Visit maakten we kennis met diverse interessante projecten die ook toepasbaar kunnen zijn in Zuid-Limburg.


Study Visit
Tijdens de study Visit werden de volgende projecten gepresenteerd:

  • Donegal County Council: een slimme en duurzame toerismestrategie.
  • ATU INSTO Observatory: een realtime dataportaal  dat beleidsontwikkeling en acties ondersteunt om duurzaam toerisme te bevorderen.
  • Donegal DNA: een nieuwe benadering voor de promotie van de regio Donegal als een geweldige plek om te wonen, werken, investeren, ontdekken en ontspannen. Het bijbehorende logo kan vrij worden gebruikt, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.
  • Donegal Digital: het creëren van werk-hubs om toeristen te stimuleren langer te blijven door hen de mogelijkheid te bieden op inspirerende locaties te werken, met de perfecte balans tussen werk en privéleven. 
  • TBEX: een platform dat honderden influencers, DMO's en merken samenbrengt om de reisindustrie te herdefiniëren. Ze netwerken, leren van wereldwijde experts en bouwen duurzame zakelijke connecties en vriendschappen.
  • Local Enterprise Network: helpt bedrijven duurzamer te worden door een scan en advies, bijvoorbeeld voor het optimaliseren van stroomgebruik in restaurants en bakkerijen. Dit werk kan ook volledig uit handen worden genomen. 
  • ERNACT (TIDE): een Atlantisch netwerk voor de ontwikkeling van historisch maritiem toerisme. Virtuele realiteit wordt ingezet om toeristische bezienswaardigheden langs de Atlantische kust van Europa te verbeteren.
  • Civic Dollar: een wandel app waarmee je binnen een bepaald gebied, punten kunt sparen. Deze punten kunnen weer ingeleverd worden voor meerdere zaken waaronder fysieke producten en advies. Eveneens een goede manier om werknemers meer te laten bewegen, zodat ze met de punten bijvoorbeeld advies kunnen ontvangen van bedrijven die voor hen relevant zijn.

Fanad Lighthouse
Na de presentaties en een lichte lunch bezochten we Fanad Lighthouse, een van de mooiste vuurtorens ter wereld. Naast een rondleiding kregen we een Virtual Reality-film te zien (onderdeel van het ERNACT (TIDE)-project), die het verhaal vertelt van het schip HMS Saldanha. Dit met 36 kanonnen bewapende schip strandde in 1811 tijdens een storm in de baai van Fanad, waarbij alle 250 bemanningsleden omkwamen. Alleen een hond en een papegaai overleefden. Deze tragedie leidde tot de bouw van de eerste Fanad-vuurtoren. Toeristen kunnen nu de vuurtoren bezoeken, een rondleiding krijgen en de bijzondere VR-film bekijken. 

De gepresenteerde projecten bieden een goed beeld van digitale mogelijkheden die ook in Zuid-Limburg kunnen worden toegepast. Meer informatie over het Interreg TAAS-project is te vinden op de projectpagina.