Succesvolle eerste regionale bijeenkomst OpenRegioCulture

Succesvolle eerste regionale bijeenkomst OpenRegioCulture

23 augustus 2024

Status, doelen en wensen voor toegankelijkheid van natuur en cultuur in Zuid-Limburg

Op dinsdagmiddag 20 augustus 2024 vond de eerste regionale bijeenkomst van het OpenRegioCulture Interreg Europe project plaats in Heerlen. In totaal namen er 28 stakeholders deel aan de bijeenkomst waaronder ambtenaren van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten (toeristisch en sociaal domein), medewerkers van Zuid-Limburgse musea, theaters, toeristische attracties en natuurorganisaties en ervaringsdeskundigen met een beperking en/of uiteenlopende behoefte. 

Presentatie van het project
De bijeenkomst ging van start met een presentatie door Visit Zuid-Limburg over de inhoud van het project OpenRegioCulture, het beleidsdocument (Visie Vrijetijdseconomie Zuid-Limburg 2030) en de eerste stappen die gezet gaan worden. In het eerste semester richt het project zich op het in kaart brengen van de toegankelijkheid van cultuur en natuur in Zuid-Limburg door middel van een online vragenlijst voor 3 doelgroepen (beleidsmakers, culturele en natuurlijke organisaties/instellingen en ervaringsdeskundigen), desk research naar bestaande beleidsdocumenten en de regionale bijeenkomst om te kijken waar de behoeften en uitdagingen liggen. Het project richt zich met name op het vergaren en delen van kennis over toegankelijkheid, tussen de deelnemende landen, maar ook tussen de regionale stakeholders. Aan het einde van de presentatie volgde een prikkelende video over een reeds geïmplementeerd initiatief voor auditief beperkte mensen in het theater van Heerlen.

Workshop ronde 1
Tijdens de eerste ronde van de workshop werden de deelnemers verdeeld in 4 groepen die allemaal een andere focus hadden. Groep 1 richtte zich op musea, bibliotheken, theaters en concertzalen. Groep 2 keek naar erfgoed en monumenten, groep 3 naar toeristische attracties en ondernemers en groep 4 naar natuur, natuurparken, en routes. Allemaal beantwoordden ze de vraag ‘Hoe toegankelijk is/zijn deze locatie(s)?’. Dat deden ze voor drie vormen van toegankelijkheid: fysieke/architectonische toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid en toegankelijkheid van communicatie en informatie. De groepen kregen 15 minuten om hun bevindingen te noteren. Vervolgens presenteerden zij deze aan de andere groepen. Bent u benieuwd naar de bevindingen? Lees ze dan hier in het volledige verslag van de bijeenkomst.  

Workshop ronde 2
In de tweede ronde van de workshop dachten de vier groepen na over de vraag ‘Wat willen we bereiken in 4 jaar OpenRegioCulture?’ en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Dat deden ze weer voor 4 verschillende gebieden: beleid, fysieke toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid en toegankelijkheid van communicatie en informatie. 

Conclusie
Aan de enthousiaste medewerking en waardering van de groep merken we dat dit een belangrijk onderwerp is dat echt leeft in Zuid-Limburg en er ligt een noodzaak om aan verbetering te werken. Het is essentieel om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en om met een open blik naar nieuwe en bestaande initiatieven te kijken. Bewustwording is daarbij heel belangrijk. Onder de stakeholders zijn hier ook de eerste stappen voor gezet: “De bijeenkomst is een eyeopener om dit soort zaken wat meer standaard mee te gaan nemen”.

Verder verloop van het project
In februari 2025 vindt een studiebezoek aan Debrecen in Hongarije plaats. Het project heeft een looptijd van 4 jaar. Gedurende deze 4 jaar zal er 2x per jaar een regionale bijeenkomst met stakeholders georganiseerd worden. De volgende bijeenkomst zal in het voorjaar van 2025 plaatsvinden. Houd de projectpagina in de gaten voor alle updates.