Door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is een petitie gestart om de Nederlandse appel te redden, noodzaak door oneerlijke concurrentie.
In Limburg werken wij met andere strategische partners samen in het Regionaal Voedsel Systeem Zuid-Limburg onder ander met de Limburgse Land & Tuinbouw Bond. Hieraan zijn ook de Limburgse fruittelers verbonden, een groep die steeds verder onder druk staat door slechte prijzen en al maar strengere regelgeving. Door het verbieden van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen, die over de grens wel gebruikt mogen worden, zijn er dramatische oogsten en dus minder Limburgse appels en peren in de schappen.
Want zonder bloeiende fruitsector in Limburg, ook geen bloeiende boomgaarden in het voorjaar en geen verse appels en peren voor de lokale consument.
De fruittelers zelf aan het woord:
‘Smakelijk Nederlands fruit met een goede, vertrouwde kwaliteit. Daar staan we voor! Al decennialang werken wij volgens de principes van de geïntegreerde teelt. Dat betekent dat de natuur zorgt voor de balans waar het kan. En waar de natuur het niet redt, grijpen we in met een mix van synthetische en natuurlijke middelen. In de biologische teelt corrigeren we uitsluitend met middelen op natuurlijke basis.
Of we nu geïntegreerd of biologisch telen: we hebben effectieve middelen nodig om onze gewassen te beschermen. Vooral tegen plagen zoals de appelbloesemkever en de perenknopkever. Het goede nieuws: die middelen zijn er! Het slechte: maar niet bij ons…
Telers in onze buurlanden mogen wél middelen inzetten tegen beide kevers, maar wij in Nederland niet. Het gevolg? Kaalgevreten bomen, dramatisch slechte oogsten en daardoor veel minder Nederlands fruit in de supermarkt. Dat is volstrekt onacceptabel!
Daarom roepen we alle fruittelers en liefhebbers van overheerlijk Nederlands fruit op om zich te verenigen. Teken het manifest! Met één stem roepen we op tot een daadkrachtige en blijvende oplossing:
Realistisch beleid van onze overheid en een gelijk speelveld binnen Europa. Fruittelers moeten altijd de mogelijkheid hebben om in te grijpen bij ziekten en plagen die het voortbestaan bedreigen van hun teelten en dus van hun bedrijven.’
Dank namens alle Limburgse telers!