Kick-off OpenRegioCulture project

Kick-off OpenRegioCulture project

20 juni 2024

Kick-off OpenRegioCulture project in Krakow

Op 12 en 13 juni vond in Kraków de kick-off van het OpenRegioCulture project plaats. OpenRegioCulture is een Interreg Europe project dat zich richt op het verbeteren van toegankelijkheid van cultuur voor mensen met speciale behoeftes. 10 partners van 9 Europese landen kwamen in Polen bij elkaar om reeds geïmplementeerde voorbeelden in de Małopolska regio te bekijken en feedback te geven. Ook Visit Zuid-Limburg en Gemeente Heerlen waren aanwezig.

Op de eerste dag vond er voor de project partners een kick-off meeting plaats waarin er kennis werd gemaakt en verdere toelichting over het project werd gegeven. In de middag en op de tweede dag sloten ook stakeholders – veelal van musea- uit verschillende landen aan om een kijkje te nemen bij twee musea in Kraków.

Study visit dag 1: Home Army Museum

Het Home Army Museum schenkt aandacht aan de leefomstandigheden in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een rondleiding werden verschillende aanpassingen om het museum meer toegankelijk te maken belicht. Hierbij ging het om fysieke toegankelijkheid van het gebouw (oprijplaten, lift, toiletten), maar ook om toegankelijkheid van de tentoonstelling (audiovisuele gids, tastbare voorwerpen, video’s met uitleg in gebarentaal en personeelstraining). Eenmaal per week (dinsdagochtend) wordt het geluid uitgezet en is er een ‘stille’ tentoonstelling, wat prikkels verlaagt voor mensen met autisme.

Study visit dag 2: Cricoteka

Op dag 2 bezocht de groep Cricoteka. Dit is een cultureel instituut gewijd aan het archiveren, tentoonstellen en verzorgen van theatrale objecten, tekeningen en documenten van Tadeusz Kantor. Cricoteka probeert het aanbod beschikbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek, inclusief mensen met speciale behoeftes. Tijdens de rondleiding lieten zij verschillende oplossingen zien die zij gebruiken om hun werk zo toegankelijk mogelijk te maken.

  • Bij het creëren van een tentoonstelling worden mensen met een beperking betrokken om hun geschiktheid te testen.
  • Tastbare voorwerpen zijn tijdens de tentoonstelling beschikbaar voor mensen met een visuele beperking.
  • Bij de ingang van het gebouw staat een maquette waardoor mensen met een visuele beperking zich kunnen oriënteren.
  • Verschillende personeelsleden kennen de Poolse gebarentaal voor slechthorenden.

Afsluiting: feedbacksessie

Het bezoek aan Krakow werd afgesloten met een feedbacksessie waarbij waarnemingen, aanbevelingen en andere ideeën over toegankelijkheid van culturele instellingen en het verbeteren van beleid werden besproken. Het project gaat nu verder met het zoeken naar good practices, het in kaart brengen van de toegankelijkheid van cultuur en natuur per regio (in elk van de deelnemende landen) en de voorbereidingen voor het studiebezoek aan Hongarije in het najaar.   

Meer informatie over het OpenRegioCulture project vindt u op de projectpagina

+1