Met grensoverschrijdende samenwerking toekomst waardevolle bocagelandschap verzekeren
De landschappelijke gelijkenissen tussen de Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Nederlandse heuvelland zijn overduidelijk. Het uitzonderlijk gave bocagelandschap vormt over de grenzen heen een heuvelachtig lappendeken van omhaagde weilanden en velden, oude bossen, graften, holle wegen, hoogstamboomgaarden, snelstromende beken en talloze erfgoedrelicten zoals kastelen en vakwerkhuizen.
Grensoverschrijdende uitdagingen …
Maar ook de bedreigingen voor de landschapskwaliteit en streekidentiteit zijn hetzelfde over de grenzen heen. Denk maar aan het sluipenderwijs verdwijnen van landschapselementen als hagen, graften of hoogstamboomgaarden; de hoogwaterproblematiek, het gebrek aan opvolgers in de landbouwsector, de vele bedreigde planten- en diersoorten, een hoge toeristische druk die de leefbaarheid van dorpen aantast, de energietransitie die de beeldkwaliteit dreigt aan te tasten, …
… vragen om een grensoverschrijdend antwoord
Daarom slaan de Vlaamse gemeente Voeren, de Waalse gemeenten Dalhem, Aubel en Plombières en de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals de handen in elkaar om nauwer te gaan samenwerken over de grenzen heen voor en in hun mooie buitengebied.
Een sterker grensoverschrijdend waterbeheer uitbouwen voor de Berwijn, Geul, Gulp en Noor, de toekomst van onze land(schaps)bouwers verzekeren, duurzaam toerisme in balans met de draagkracht van het landschap en haar inwoners, ontwikkelingen als windmolens en mijnbouw weren om hoogtechnologisch wetenschappelijk onderzoek in het kader van het Einstein Telescoop project mogelijk te maken, een antwoord bieden op het verdwijnen van en het gebrekkig beheer van kleine landschapselementen (zoals de karakteristieke graften), … daar willen we samen aan werken.
Kandidatuur als grensoverschrijdend landschapspark
Een oproep vanuit de Vlaamse overheid in 2021 om landschapsparken te erkennen en te financieren is daarbij een kans om die grensoverschrijdende samenwerking concreet te maken. Onder de titel “Grenzeloos Bocagelandschap” werd een kandidatuur ingediend en die bleek succesvol. De 7 betrokken gemeenten krijgen nu de kans om samen met hun inwoners, landbouwers, grondgebruikers- en eigenaars, toeristische ondernemers en bezoekers een masterplan (visie voor de komende 20 jaar) en operationeel plan (actieplan voor de komende 5 jaar) te schrijven voor mei 2023. Met een online bevraging en een Dag van het Grenzeloos bocagelandschap in het najaar zal elke lokale betrokkene zijn mening en ideeën kunnen geven hoe we samen grensoverschrijdend het verschil kunnen maken voor ons mooie landschap.
Meer informatie:
Deze kandidatuur tot erkenning als Landschapspark wordt gesubsidieerd in het kader van de oproep Landschapsparken, in opdracht van de Vlaamse Overheid.