Study Visit en Steering Comittee Meeting TAAS, in Ljubljana

Study Visit en Steering Comittee Meeting TAAS, in Ljubljana

31 januari 2025

Kennis en inspiratie tijdens derde Interreg Europe TAAS ontmoeting

De derde van de in totaal acht study visits, met betrekking tot het Interreg project TAAS (Tourism As A Service), vond van 21 t/m 22 januari 2025 plaats in het gemeentehuis van Ljubljana (Slovenië). De bijeenkomst werd georganiseerd door de Regional Development Agency of Lubljana Urban Region, die onder andere de promotie steunt rondom Ljubljana en zich bezighoudt met het opzetten van duurzaam toerisme met inzet van digitale, innovatieve middelen. Een onderdeel waar ze inmiddels al vele prijzen voor hebben gewonnen waaronder: ‘the first Green Country’ in 2016. Inmiddels zijn zeven Sloveense locaties in de top 100 Destination Sustainability Stories List. 

Dag 1 Projectoverleg
De eerste dag van het bezoek in Ljubljana stond in het teken om de voortgang van het TaaS project te bespreken. Zo werden de ingebrachte Good Practices per land besproken, de stand van zaken rondom het verbeteren van ieders Policy Instrument (Visie VTE Bestemming Zuid-Limburg 2030) en het belang van het aantrekken van gerelateerde stakeholders.

Visit Zuid-Limburg richt zich binnen het TaaS project, samen met gemeente Beekdaelen, voornamelijk op de realisatie van de Dataportaal VTE Limburg, dat door TaaS direct naar een hoger platform getild kan worden. Een samenwerking over inzet en verbetering van een Dataportaal VTE Limburg, is al besproken met de idem deelnemende TaaS regio’s Tampere (Finland) en Donegal (Ierland). Ook andere TaaS regio’s willen hierin graag samenwerken. Verder is regio Zuid-Limburg tot op heden de enige deelnemende regio, waar twee van de drie aangeleverde Good Practices zijn opgenomen in de Interreg Europe Database. Hierdoor worden ze extra erkend en als voorbeeld geplaatst, het gaat om ‘Tickli’ (Ticketshop Limburg) en de opzet van de ‘Visit Zuid-Limburg Experiences’.  Tot slot werd besproken welke lopende acties nog opgepakt dienen te worden en waar extra aandacht aan dient te worden besteed.

Rondleiding door Ljubljana
Na afloop van het projectoverleg kregen we een rondleiding door Ljubljana, waar met name werd stil gestaan bij de acties die zijn doorgevoerd om van Ljubljana een duurzame, toeristische bestemming te maken met behulp van digitale innovatie. Iets wat direct duidelijk werd, was dat de totale oude binnenstad volledig autovrij was. Hiervoor in de plaats kunnen inwoners en toeristen gebruik maken van zogenaamde elektrische ‘kavalaris’. Deze groene elektrische voertuigen zorgen ervoor dat iedereen op een duurzame wijze de stad kan verkennen. Ook is er veel geïnvesteerd in een fietsvriendelijke omgeving. Voor niet meer dan € 3,- per jaar kunnen inwoners op meerdere plekken in de stad, gebruik maken van een huurfiets systeem, waardoor ze gemakkelijk en snel door de stad kunnen manoeuvreren. De aangelegde fietspaden zorgen ervoor dat voetgangers hier zo weinig mogelijk last van ondervinden. Tot slot heeft Ljubljana als één van de eerste Europese hoofdsteden, een zero-waste beleid ingevoerd. Er zijn meerdere programma’s gerealiseerd waardoor inwoners en bezoekers van de stad zo weinig mogelijk afval produceren en er zoveel als mogelijk kan worden gerecycled. Een extra bijkomstigheid is dat het water van de door de stad stromende rivier Lubljanica, op dit moment zo schoon is dat er op sommige plekken in kan worden gezwommen.

Dag 2 Study Visit
De tweede dag stond in het teken van praktijkvoorbeelden. Zo werden onderstaande presentaties gepresenteerd:

  • Campagne Sustainable Tourism in Ljubljana door Tourism Ljubljana, over de inzet van meetbare, duurzame campagnes en producten in Ljubljana. Daarbij de visie en strategie voor de komende jaren. De presentatie gaf goed weer wat er op het gebied van duurzaamheid bereikt kan worden met goed en doortastend beleid.
  • Presentatie over het verduurzamen van een bezoek aan Landschapspark Polhograjski Dolomites in de gemeente Medvode, door onder andere het inzetten van een gratis bus die bezoekers naar het populaire recreatiegebied heen en terugbrengt. En het realiseren van een nieuw lokaal, streekproduct, te weten een energiereep gemaakt van lokale producten.

Na de presentaties bezochten we het huis van Jacob Aljaz, een van de grondleggers van het moderne alpinisme in Slovenië. En maakten we een korte wandeling door het schitterende, groene berggebied naar de kerk van St. Jacob, gebouwd in de 16e eeuw, met een prachtig uitzicht op Sorško polje, het Ljubljana-bekken, de Karavanke, de Julische Alpen met Triglav, Polhov Gradec, en helemaal tot aan de Posavje en Notranjska heuvels.

De gepresenteerde projecten tijdens het bezoek aan Ljubljana, bieden een goed beeld van digitale mogelijkheden die ook in Zuid-Limburg kunnen worden toegepast. Meer informatie over het Interreg TAAS-project is te vinden op de projectpagina.