1e TAAS Steering Committee Meeting & Study Visit een feit

1e TAAS Steering Committee Meeting & Study Visit een feit

4 juni 2024

1e TAAS Steering Committee Meeting & Study Visit een feit

De eerste van de in totaal acht study visits, met betrekking tot het Interreg project TAAS ( Travel As A Service), vond van 28 t/m 29 mei 2024 plaats in The Camber of Commerce in Rhodos (Griekenland). De bijeenkomst werd georganiseerd door de Development Agency of South Aegean Region, die de promotie steunt rondom de Aegean Islands. Tijdens deze eerste fysieke ontmoeting werd de eerste fase van het TAAS-project afgetrapt. 
Visit Zuid-Limburg gaat hiermee aan de slag met 7 Europese projectpartners én met gemeente Beekdaelen. Met de EFRO-subsidie die hiermee gemoeid is, kunnen we ons nog meer focussen op het inzetten van o.a. digitale hulpmiddelen voor een 360-graden-aanpak van toerisme. De uitwisseling van ervaringen zorgen voor innovatie, digitalisering en een efficiëntere inzet van kanalen in de verschillende fasen van de klantreis. Dit kan fungeren als booster voor de regio, zowel economisch als op het gebied van duurzaamheid.

Dag 1 Projectoverleg
De eerste dag stond in het teken om elkaar te leren kennen en middels presentaties te informeren over de huidige situatie m.b.t. ieders eigen regio omtrent het TAAS-project. Verder werden alle deelnemende organisaties gedetailleerd geïnformeerd over de voorwaarden binnen het TAAS-project. De presentatie van Visit Zuid-Limburg en gemeente Beekdaelen gaf onder andere informatie over de reeds gemaakte start voor het creëren van een toeristische Limburg DataHUB. Alleen met kwalitatieve data kan er gezorgd worden voor een goede balans tussen toeristische ontwikkeling, leefbaarheid en bescherming van het landschap. Na de presentatie boden de aanwezige regio’s Tampere (Finland) en Donegal (Ierland) hun hulp aan, omdat zij ervaring hebben met het opzetten van dergelijke data oplossingen.

Dag 2 Study Visit
De tweede dag was gewijd aan presentaties rondom goede projectvoorbeelden van de South Aegean Region. De volgende presentaties werden gegeven:
  • The online tourism campaign of the South Aegean Region, over de inzet van smart digital advertisement tools rondom het aantrekken van bezoekers over de hele wereld.
  • The Rhodes Harbour Virtual Tour, een smartphone applicatie die zowel door onderzoekers als bezoekers gebruikt kan worden om meer te weten over de historie van de haven in Rhodos.
  • AstyMOVE, het volledig co2 neutraal maken van het eiland Astypalea door het aanbieden van elektrische voertuigen voor zowel bezoekers als bewoners van het eiland.
  • The NEMO project, over het realiseren van een E-steps netwerk in Rhodos stad en een platform rondom directe communicatie met de gebruikers.
  • The Diagoras project, over het aanbieden van E-voertuigen in Rhodos stad.
  • The Island Pass apllication, over het realiseren van een online pass ter gebruik voor op de eilanden Halki en Kastellorizo waarmee gasten onder andere korting kunnen krijgen op bepaalde activiteiten.
  • The Atrium App, een app voor gasten van het Atrium Platinum hotel dat een gepersonaliseerde toevoeging biedt op service en gastvrijheid.
De informatie van deze projectvoorbeelden scheppen een goed beeld van bepaalde digitale mogelijkheden die ook in Zuid-Limburg geïmplementeerd zouden kunnen worden.

Meer informatie over het Interreg TAAS vindt u op de projectpagina