IBA Parkstad

Het concept IBA (Internationale Bau Ausstellung) is meer dan 100 jaar geleden in Duitsland ontstaan. Wat begon als een tentoonstelling voor de moderne bouw, ontwikkelde zich tot een succesvolle formule die in een regio of stad een krachtige impuls geeft aan economie, ruimte én samenleving. IBA Parkstad is de eerste internationale bouw Ausstellung buiten Duitsland en helpt steden en regio’s weer te laten bloeien. IBA Parkstad is van start gegaan in 2013 met als doelstelling dat Parkstad in 2022 sterker en veerkrachtiger is, zodat deze regio aantrekkelijk is om te wonen, werken en recreëren.

Belangrijke evenementen

Projecten

IBA Parkstad heeft verschillende projecten om de regio te verbeteren en een nieuwe toekomst te geven. Deze projecten zijn gebaseerd op een of meer van de volgende vijf thema’s.

    • Structurerende innovaties
    • Stedelijke innovaties
    • Erfgoed innovaties
    • Technische innovaties
    • Sociaal-Maatschappelijke innovaties

 

Je kunt deze thema's beschouwen als een propellerblad (een vliegwiel); pas als ze alle vijf in beweging zijn en samenwerken, dan draait het vliegwiel en geeft het kracht.

Zo werkt het met alle IBA-projecten: samen maken ze van Parkstad een inspirerende en toekomstbestendige omgeving. Dat zorgt voor hernieuwde trots voor bewoners en ondernemers van Parkstad.

Parkstad

Parkstad bestaat uit zeven gemeenten in de voormalige Oostelijke Mijnstreek: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal.

De Mijnsluiting in de jaren 70 leidde tot sociale problematiek, een hoge werkeloosheid, vergrijzig en wegtrekkende jongeren. Ondanks de vele leegstaande woningen, winkel- en kantoorruimtes, schoolgebouwen, kerken en wegtrekkende jongeren, heeft Parkstad veel moois te bieden. Zo heeft Parkstad een prachtige natuur, gastvrije mensen en Duitsland en België die naar de deur liggen.

Moniek Daniëls
Regiomanager Parkstad

Veel projecten gerealiseerd dankzij IBA

"Ik vind dat er heel veel projecten gerealiseerd zijn in Parkstad onder de vlag van IBA. Een groot aantal van deze projecten waren er niet geweest als IBA niet in Parkstad was geland. Ik ben vooral heel erg blij met de toeristische projecten die gerealiseerd zijn en ik hoop dan ook dat het veel mensen zal trekken."