Detail

Vijf Zuid-Limburgse wijngaarden in de prijzen

29 oktober 2020

Vijf Zuid-Limburgse wijngaarden in de prijzen

Bij de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen editie 2020 ontvingen vijf Zuid-Limburgse wijngaarden een ereprijs voor individuele wijnen namelijk Steineberg, St. Martinus, De Planck, Fromberg en Sunset Hills. De keuring werd uitgevoerd door een Duitse instantie, het Deutsche Weinbauamt in Neustadt an der Weinstraße (Rheinland Pfalz). In totaal werden 282 wijnen ingezonden van 65 wijngaarden waarvan 50 uit Nederland en 15 uit België. Uit Nederlands en Belgisch Limburg samen kwamen 73 wijnen. Dit maakt Limburg samen met Gelderland de belangrijkste wijnbouw provincies van ons land, met de meeste hectare wijnbouw. 

Ereprijzen
De ereprijzen gingen naar Wijngaard Steineberg (met de Beste Witte Wijn van de keuring, voor de Kerner 2019), Wijndomein De Planck in Slenaken (met de Beste Rosé Wijn van de keuring, voor de Pinot Rosé 2018), Wijngoed Fromberg in Ubachsberg voor de Fromberger Rustique Brut 2017 en Wijngaard Sunset Hills in Voerendaal voor de Sunset Hills Bubbles 2019 beiden voor de Beste Mousserende Wijnen van de keuring.

Wijndomein St. Martinus, een klasse apart
Wijndomein St.Martinus in Vijlen haalde zelfs de hoogste score van alle ingezonden wijnen voor de rode St.Martinus ‘Cuvee Cabernet 2016’ die zich hiermee ‘De Beste Nederlandse èn Belgische rode wijn’ mag noemen. St.Martinus viel ook de titel ‘Beste dessertwijn van Nederland & België’ ten deel voor de dessertwijn ‘LIEF’ en won nog 3 andere gouden prijzen. Onder andere voor de exclusief voor restaurant ‘De Gerardushoeve’ gemaakte cuvee ‘Gerardus Rood 2018’. Stan Beurskens van het gelijknamige wijngoed werd ook voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot beste wijngaardenier van de keuring.
 “Nederlandse wijn is momenteel bezig met een enorme sprint. De kwaliteit is goed, de belangstelling is groot en corona heeft een extra versnelling gegeven in het kader van ‘support your locals’. Als straks de horeca weer open gaat willen gasten iets bijzonders, iets met een verhaal en dat kunnen we met veel Nederlandse wijnmakers bieden” aldus Beurskens in een eerste reactie.

Ook Visit Zuid-Limburg voert campagne met het doel Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als bij de eigen inwoner en hiermee kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen. Lees hier hoe wij dat samen met onze partners doen of bezoek: www.wijnregiozuidlimburg.nl