Succesvol Kick-off Event Tourism4SDG-project in Coimbra

Succesvol Kick-off Event Tourism4SDG-project in Coimbra

4 oktober 2024

Een mijlpaal in Duurzaam Toerisme

Op 24 en 25 september 2025 werd het startschot gegeven voor het Europese project Tourism4SDG tijdens een succesvol Kick-off Event op de historische Universiteit van Coimbra in Portugal. Dit evenement markeerde een belangrijke stap in het afstemmen van beleidsinstrumenten voor toerisme op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Dag 1: Samenwerking voor Duurzaam Toerisme
Op de eerste dag, 24 september, kwamen partners uit tien Europese regio’s bijeen in de Student Hub van de Universiteit van Coimbra. Zij deelden waardevolle inzichten en ervaringen over duurzaam toerisme in hun regio’s. Deze interregionale uitwisseling van kennis is van belang voor het bevorderen van duurzaam toerisme en het verbeteren van beleidsinstrumenten op dit gebied. Hiermee werd de basis gelegd voor interregionaal leren en de strategische ontwikkeling van duurzaam toerisme.

Dag 2: Seminar over Kennisoverdracht
De tweede dag stond in het teken van kennisuitwisseling. Beleidsmakers, regionale autoriteiten en belangrijke stakeholders uit Portugal sloten zich aan bij de projectpartners om waardevolle inzichten te delen. Waaronder de Universiteit van Coimbra, het Regionaal Orgaan voor Toerisme in het Centrum van Portugal, de gemeente Galati (vertegenwoordiger van de stedelijke agenda voor de EU), Turismo de Portugal, Global Goals Research for Sustainability en Interreg Europe National Authority. Onderwerpen zoals interregionale samenwerking, goede voorbeelden voor het implementeren en meten van duurzaam toerisme, en de rol van beleid in regionale duurzame ontwikkeling kwamen uitgebreid aan bod.

Internationaal Project ter waarde van 2 Miljoen Euro
CIM Coimbra Region, de leadpartner van het Tourism4SDG-project, organiseerde het Kick-off Event. Dit Europese project, medegefinancierd door de Europese Unie via het Interreg Europe-programma, investeert ongeveer 2 miljoen euro in het verbeteren van beleidsinstrumenten voor toerisme. Het doel is duurzaam toerisme te bevorderen in lijn met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.

Het project brengt tien partners uit verschillende Europese regio’s samen: CIM Coimbra Region (Portugal), Asociación Ibérica de Municipios Ribereños del Duero (Spanje), Lubelskie Vowidship (Polen), Municipality of Nyíregyháza (Hongarije), Visit Zuid-Limburg (Nederland), Communauté d'Agglomération de La Rochelle (Frankrijk), het Ministerie van Economische Zaken van Letland (Letland), Tartu County Tourism Foundation (Estland), Durres Regional Council (Albanië), en de Municipality of Sokobanja (Servië).

Bezoek voor meer informatie over Tourism4SDG onze projectpagina: