Eerste stakeholdermeeting Tourism4SDG

Eerste stakeholdermeeting Tourism4SDG

11 september 2024

Brainstormsessies van start in Parkstad

In augustus en september 2024 hebben de eerste regionale brainstormsessies plaatsgevonden in het kader van het Interreg Europe project Tourism4SDG. Deze bijeenkomsten werden gehouden in samenwerking met Stadsregio Parkstad en zes gemeenten uit de regio: Beekdaelen, Kerkrade, Heerlen, Brunssum, Landgraaf en Simpelveld. Het doel van de sessies was om te brainstormen en ideeën uit te wisselen rondom duurzame toerismeontwikkeling in de regio, met een sterke focus op de koppeling tussen toerisme en de integrale gebiedsgerichte aanpak.

De komende periode zullen de partijen verder samenwerken aan het formuleren van een integrale gebiedsgerichte aanpak, gericht op het vergroten van de bekendheid van Parkstad Limburg als een Europese toplocatie voor duurzaam toerisme. Deze aanpak zal niet alleen de toeristische economie stimuleren, maar ook bijdragen aan de leefbaarheid voor bewoners door middel van verbeterde recreatieopties en ambassadeurschap van de lokale bevolking.

De bijeenkomsten in augustus en september legden een eerste basis voor het vervolg van het project, waarbij duurzaam toerisme en recreatie centraal staat. Belangrijke vragen over focusgebieden, toeristische-recreatieve ambities en andere opgaven werden behandeld om zo tot een sterkere regionale samenwerking en beleidsvorming te komen. Het vervolg van het project zal zich richten op de monitoring van duurzaam toerisme in de regio en de bevordering hiervan, met als doel Parkstad Limburg nog verder op de kaart te zetten.

Op 11 september 2024 werden de plannen gepresenteerd tijdens een stakeholderbijeenkomst in Nuth, waar ook de stakeholderbijeenkomst van Interreg Europe project TaaS plaatsvond. Met beide Europese projecten wordt er onder andere gewerkt aan de vijf pijlers van de Visie Vrijetijdseconomie 2030, waaronder dataverzameling en duurzame innovatie. Behalve de projecten Tourism4SDG en TaaS is Visit Zuid-Limburg ook partner in andere Europese projecten zoals OpenRegioCulture en Interreg Nederland-Vlaanderen project Wijnstraat. De projecten dragen bij aan de duurzame vernieuwing en versterking van het toeristisch aanbod in de regio. De Interreg Europe-community biedt de regio's de kans om via het uitwisselen van goede praktijken te leren van andere regio's en duurzame verbeteringen door te voeren.

Bezoek voor meer informatie over Tourism4SDG onze projectpagina: