Bezin in Zuid-Limburg

Cultuur en religie als basis

De Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn benoemt zeventien culturele en sociale onderstromen die de toekomst van de Westerse mens gaan bepalen. Eén van die trends is onze groeiende zoektocht naar ‘spirituele ankers’. Visit Zuid-Limburg haakt hier toeristisch op in en lanceerde in augustus 2020 de vernieuwde campagne Bezin in Zuid-Limburg.

 

De strategische ligging van Zuid-Limburg aan de Europese culturele route van de Saint James Way in combinatie met ons religieuze erfgoed, onze prachtige natuur en onze katholieke tradities maken Zuid-Limburg geschikt om het bezinningstoerisme te promoten. Uiteraard om zo ook het bezoek aan onze toeristische bedrijven te stimuleren. Zowel met religieus, spiritueel, spa en zakelijke toerisme.

Wist je dat...

... de Camino naar Santiago de Compostella ook door Zuid-Limburg loopt?

 

... Zuid-Limburg één van de weinige regio’s in Europa is die – zowel door een noord-zuid traject als een oost-west traject – door het beroemde Europese pelgrimspad wordt doorkruist. Bijzonder, toch?!

 

... de Camino in Nederland de St. Jacobsroute genoemd wordt.

Strategie Bezin in Zuid-Limburg

Visit Zuid-Limburg wil zich met Bezin in Zuid-Limburg en het Jacobspad positioneren als dé plek waar je 'veilig' kunt onthaasten, rust vinden, ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Voor pelgrims die willen oefenen voor het grotere werk naar Santiago de Compostella is Zuid-Limburg ook ideaal. Het doel is om hiermee uiteindelijk meer overnachtingen en meer kwalitatieve bezoekers te genereren in Zuid-Limburg.

Dit willen we bereiken door:

 • Voorbijgangers' aanpak (geen aandacht op relligieuze harde kern)
 • Creëer samenwerking en opstellen van interessante arrangementen
 • Creëer een aanbod dat makkelijk boekbaar en/of bezoekbaar is
 • Bied een 'beleving' geen 'persoonsverandering

Ook Bezin in Zuid-Limburg vertalen we naar relevante informatie die onze gasten inspireert. De 6 fasen uit de customer journey staat hierbij centraal.

Een brochure vol inspiratie

Bezin in Zuid-Limburg

Deze brochure helpt je bij het beleven van de religieuze en spirituele kant van Zuid-Limburg. Ontdek bijzondere plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburgse tradities.

Route vol Verwondering

Om jezelf te verwonderen hoef je niet naar een van de wereldwonderen te reizen, integendeel. Juist op de kleine, doorgaans onopvallende plekken, kan een wereld vol verwondering voor je opengaan. Als je er maar de tijd voor neemt. Met deze gedachte ontwikkelde Visit Zuid-Limburg - samen met haar partners en dankzij een subsidie (Branding Limburg) van de Provincie Limburg - de Route vol Verwondering.

Deze middelen zetten we in!

Bezin in Zuid-Limburg, de Camini's en de Route vol Verwondering worden onder de aandacht gebracht door middel van:

 • Online platform waar o.a. de Camini's gratis te downloaden zijn.
 • Brochure 'Bezin in Zuid-Limburg'
 • 360-gradentours en audiotours door religieus erfgoed
 • advertenties in (special interest) bladen nieuwsbrieven en persberichten","social media","perslancering voor een nieuw route, bv. de Camini's in 2020
 • nieuwsbrieven en persberichten
 • social media
 • perslancering voor een nieuw route, bv. de Camini's in 2020
 • persreizen met journalisten
 • samenwerkingen met influencers

De ingrediënten van bezinningstoerisme

Het Katholieke verleden is overal terug te vinden in het prachtige Zuid-Limburg: het religieuze erfgoed, de typische Limburgse tradities, de bijzondere festivals/evenementen met een spirituele achtergrond en het prachtige landschap. Deze mix van ingrediënten maakt Zuid-Limburg dé regio voor bezinningstoerisme!

Spiritueel toerisme in Zuid-Limburg

Al in 2008 startte Visit Zuid-Limburg met het uitdiepen van het ‘spirituele’ toerisme in Zuid-Limburg en ontwikkelde tal van nieuwe initiatieven, die ook internationaal opvielen. Want in 2018 won de regio met het project ‘South-Limburg, a spiritual awakening’ de 2e prijs bij de Europese competitie om de European Cultural Tourism Destination Award.

In juni 2018 werd Zuid-Limburg lid van de European Federation Saint James Way, de organisatie die het gebruik van de oudste culturele route van Europa bevordert: de Camino naar Santiago de Compostella. Doel van deze federatie is onder andere om ook de minder bekende routes naar Santiago in Europa te promoten en om deze middeleeuwse pelgrimsroute zo breed mogelijk toegankelijk te maken.

Dit zijn onze producten!

Route vol verwondering

Een fietsroute door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei die je laat verwonderen over de schitterende natuur, vergezichten, het RivierPark Maasvallei, het Geleenbeekdal en cultureel erfgoed.

Rondje Bemelen - Route van de Rijkdom

Deze wandelroute oftewel bezinningswandeling van ca. 9,5 kilometer voert je vanuit Bemelen door het gehucht Berg en langs de rand van Maastricht weer terug naar Bemelen. Onderweg maak je kennis met een rijk landschap van erfgoed, cultuur, en natuur.

Fietsroute langs de basilieken Meerssen

Deze fietsroute van 47,9 km voert je deels over het Jacobspad langs de basiliek van Meerssen en ander bijzonder religieus erfgoed in Zuid-Limburg. Onderweg geniet je van het prachtige landschap en fiets je langs de Maas.

Fietsroute langs de basilieken Sittard-Susteren

Deze pelgrimsfietstocht voert je in 54,7 kilometer langs de basilieken van Sittard en Susteren en ander bijzonder religieus erfgoed. Je fietst ook door de Duitse gemeente Selfkant en langs het Clemensdomein.

Samen sterk!

Manon Luijten
Marketing Manager

Haak in op dit thema

Met Bezin in Zuid-Limburg laten we graag zien hoe rijk onze regio is met haar cultuur, tradities en mooie evenementen. Vooral ook het net even extra de tijd nemen voor de mooie dingen in het leven. Dat kan nergens beter, toch?

Ziet u ook aansluiting met dit thema? Laat het ons vooral weten. Want samen met u als partner, maken we de campagne beter en groter.

Mail mij!