Detail

Medailleregen voor de Zuid-Limburgse wijnen

16 september 2021

Medailleregen voor de Zuid-Limburgse wijnen

Bij de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen editie 2021 zijn 8 Zuid-Limburgse wijngaarden in de prijzen gevallen namelijk Domein de Vrakelberg, Domein Holset, Hoeve Nékum, Wijndomein de Planck, Landgoed Overst, Wijngaard de Kruisboom, Wijngaard Kunrader Vallei en natuurlijk Wijndomein St. Martinus. De keuring werd uitgevoerd door een Duitse instantie, het Deutsche Weinbauamt in Neustadt an der Weinstraße (Rheinland Pfalz). In totaal werden 294 wijnen ingezonden van 70 wijngaarden waarvan 51 uit Nederland en 19 uit België. Met vrijwel de meeste wijnen afkomstig uit Limburg, kan Limburg samen met Gelderland beschouwt worden als de belangrijkste wijnbouw provincies van ons land met de meeste hectare wijnbouw.

Wijndomein St. Martinus, een klasse apart
Wijndomein St. Martinus in Vijlen heeft maar liefst 8 van de 17 gouden medailles binnen weten te halen in de Wijnkeuring van de Lage Landen. Met name de bubbels vielen in de smaak en werden beloond met 5 gouden medailles. Maar hier hield de medailleregen nog niet op. Het Wijndomein kreeg ook nog eens 15 zilveren en 5 bronzen plakken en Stan Beurskens is voor het 7de jaar op rij uitgeroepen tot ‘Beste Wijnmaker van Nederland en België 2021’. “Het allerbelangrijkste is dat we in Nederland goede wijn maken. Zo draag je toch een stukje Limburg uit naar de Randstad”, aldus Beurskens in een eerste reactie. 

Ereprijzen
De ereprijzen gingen naar Wijngaard St. Martinus met de beste Witte Wijn van de keuring, voor Gris de Villare 2019 en Cuvee Parkheuvel 2019. Wijngaard St. Martinus werd ook beloond met een ereprijs voor de beste Rosé Wijn (Hemels Roze) en de Beste Zoete Wijn (Zusje 2020). Daarnaast hebben ook de mousserende wijnen van Wijngaard St. Martinus een eretitel binnengesleept (namelijk Mosaic 3.0 2016, Mosaic 3.5 2015, Funkelwien 2016, Brut Prestige 2015 en Gerardus Brut 2016). Ook Wijndomein Holset ontving een ereprijs voor beste Mousserende Wijn van de keuring met Bruut van Holset 2018.

Visit Zuid-Limburg voert campagne met het doel Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als bij de eigen inwoner en hiermee kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen. Lees hier hoe wij dat samen met onze partners doen of bezoek: www.wijnregiozuidlimburg.nl